Statiile de dedurizare previn depunerea de ioni duri de Calciu si Magneziu in instalatia de apa rece si calda, protejand astfel obiectele sanitare si elementele de incalzire care utilizeaza apa (boilere, cazane, sisteme de incalzire, masini de spalat, expresoare de cafea, etc.) lucru care conduce la economii substantiale in ceea ce priveste costurile cu intretinerea si reparatia acestora.
Dedurizarea reala a apei se face cu ajutorul statiilor de dedurizare, frecvent numite dedurizatoare.
Statiile de dedurizare contin o coloana, doua sau mai multe cu rasina schimbatoare de ioni numita cationit, mici sfere polimerice care contin pe legaturile chimice ioni de sodiu (Na). La trecerea apei dure prin coloana cu rasina schimbatoare de ioni incarcata cu sodiu, aceasta atrage din apa ionii pozitivi (cationi), in principal ionii de calciu (Ca) si de magneziu (Mg) si elibereaza in acelasi timp sodiu (Na).
Apa dedurizata va fi astfel eliberata de ionii duri de calciu si magneziu dar va contine mai mult sodiu. De la o anumita duritate in sus (25 grade Germane) apa complet dedurizata va contine 205 mg/l sodiu care se adauga la cel prezent initial in apa dura, si care este peste limita STAS pentru apa potabila. De aceea se spune ca prin dedurizare apa devine nepotabila. Pentru eliminarea sodiului din apa se foloseste osmoza inversa.
Cand capacitatea de schimb a rasinii se epuizeaza, adica este incarcata cu ioni de calciu si magneziu care au luat locul ionilor de sodiu, statia de dedurizare intra automat in procesul de regenerare.
In functie de tipul valvei de comanda a statiei de dedurizare, regenerarea se face automat in functie de timp, volum, volum si timp sau la cerere (initiata manual)
Procesul de regenerare are mai multe etape:
* spalarea inversa cu apa, pentru afanarea stratului de rasina compactat in timpul perioadei de lucru si pentru eliminarea suspensiilor solide acumulate;
** regenerare, spalarea rasinii co-curent sau contra-curent cu saramura pe care statia de dedurizare si-o prepara singura in rezervorul de stocare sare;
*** clatire lenta pentru deplasarea saramurii pe toata inaltimea coloanei cu rasina;
**** clatire rapida pentru eliminarea saramurii din coloana cu rasina;
***** reumplerea rezervorului de sare cu cantitatea de apa necesara pentru urmatoarea regenerare;
In functie de cantitatea de rasina procedura poate dura intre 30 si 120 minute.
Staiile de dedurizare pot fi de mai multe tipuri:
– statii de dedurizare cabinet
– statii de dedurizare simplex
– statii de dedurizare duplex
– statii de dedurizare multiplex